Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
    Lianna - Zaterdag 3 Februari 2024

    Zand in de darmen van je paard?

    Elk paard heeft wel wat zand in de darmen, wat op zichzelf nog geen direct probleem vormt. Over het algemeen belandt het zand in de darmen tijdens het eten, wanneer kleine hoeveelheden aarde (bodem, zand) meekomen. Dit kan gebeuren bij het eten vanaf een zanderige ondergrond zoals een paddock, of tijdens grazen op een korte weide. Meestal passeert het zand probleemloos het spijsverteringskanaal met het voedsel. Echter, wanneer er meer zand achterblijft dan er uitgaat, is het essentieel om actie te ondernemen. In veel gevallen kun je zand in de darmen zelf behandelen. Hoe kun je jouw paard bij dit probleem helpen?

    1. Controleer de bodem zorgvuldig! Onderzoek de deeltjesgrootte van de bodem waar jouw paard staat. Over het algemeen geldt dat hoe groter de deeltjes zijn, hoe groter het risico op overmatige zandinname. Kleine deeltjes, zoals klei of slib, komen vaak minder mee met ruwvoer en zijn vaak klein en licht, wat minder gevaar oplevert. Aan de andere kant kunnen grotere deeltjes zoals echt zand en modderkorrels scherp en zwaar zijn, wat kan leiden tot irritaties in de dikke darm. Als jouw paard veel in aanraking komt met grotere deeltjes, is er een verhoogd risico en wordt het aanbevolen om preventief een zandkuur te geven.

    2. Let op de voerplaats! Als je ruwvoer aanbiedt in een paddock, vermijd dan voeren vanaf de grond. Gebruik in plaats daarvan een bak, ruif of hooinet om morsen te voorkomen. Een ondergrond met rubberen matten of tegels wordt ook aanbevolen om te voorkomen dat je paard zand opneemt bij het eten. In weides die tijdens het grasseizoen kaal en zanderig worden, is het belangrijk om maatregelen te nemen om de kans op zandophoping te verminderen, vooral in de overgangsperiode naar de paddock of kale weide.

    3. Vezelrijke voeding is cruciaal! Een goed gevulde dikke darm met vezels voorkomt dat zand naar beneden zakt. Zorg ervoor dat je paard voldoende vezelrijk hooi krijgt, idealiter ongeveer 2 kg hooi per 100 kg lichaamsgewicht per dag, verdeeld over meerdere porties. Als je paard neigt naar overgewicht, geef dan liever meer kilo's arm hooi dan minder rijk hooi. Kies ook voor vezelrijke voeding in andere voedingsopties, zoals de voeding van Vitalbix.

    4. Buitenbeweging is essentieel! Probeer je paard zoveel mogelijk buiten te laten bewegen. Tijd, ruimte en variatie in ruwvoer, zoals wilgentakken en hooi naast gras, dragen bij aan een gezonde spijsvertering en verminderen het risico op koliek.

    5. Zorg voor voldoende hydratatie! Net zoals mensen, hebben ook paarden voldoende water nodig. Zorg ervoor dat je paard altijd toegang heeft tot schoon water. Hoewel sommige paarden uit natuurlijke poelen kunnen drinken, moet je ervoor zorgen dat deze niet te ondiep worden om te voorkomen dat je paard zand binnenkrijgt tijdens het drinken.

    6. Geef preventief een zandkuur! Afhankelijk van het risico bij jouw paard, wordt geadviseerd om preventief elke 1, 2 of maximaal 3 maanden een zandkuur te geven. Hiermee voorkom je dat zand zich ophoopt. Het regelmatig toepassen van deze tips biedt geen absolute garantie tegen koliek, maar draagt wel bij aan het welzijn van je paard. Als je je paard een zandkuur wilt geven, bekijk dan het assortiment Zandkuren.

    Recente artikelen

    Vergelijk 0

    Voeg nog een product toe (max. 5)

    Start vergelijking